Duurzaamheid & MVO

Duurzaamheid, wat betekent het?

Definitie: 'Duurzame ontwikkeling is een ontwikkelingsvorm die beantwoordt aan de behoeften van nu zonder de capaciteit van de volgende generaties om in hun eigen behoeften te voorzien, in het gedrang te brengen.'

 

Duurzaamheid, ofwel duurzame ontwikkeling, bevat het woord 'duurzaam,' wat betekent: 'weinig aan slijtage of bederf onderhevig.' Het milieu heeft veel te lijden onder alle behoeften waarin de mensheid moet worden voorzien. Natuurlijke hulpbronnen raken uitgeput en door meer onderzoek is ontdekt dat we goed op weg zijn de (groene) wereld om zeep te helpen. Het milieu draagt zware lasten om ons in onze behoeften te kunnen voorzien, dag in en dag uit. Duurzaamheid zorgt ervoor dat we langer kunnen genieten van de natuur. Duurzame ontwikkeling is een onderwerp waar steeds meer aandacht voor is in de huidige maatschappij. Ondernemingen zijn tegenwoordig meer en meer bezig duurzaamheid te stimuleren, zo ook de organisaties binnen de reisbranche. Duurzaamheid kan daarbij gebaseerd worden op drie pijlers: economische ontwikkeling, sociale ontwikkeling en milieubescherming.

 

De rol in de reisbranche 

De reisbranche kan zeker een rol spelen betreffende duurzaamheid. Via de reisbranche kunnen mensen bewust worden gemaakt van duurzaamheid tijdens de vakantie. Er kan worden aangetoond dat Spanje meer is dan een zwembad vol met chloor. Tijd om kennis te maken met duurzaamheid op vakantie, ofwel, voor de reisbranche. Via de reisbranche moeten de mensen bewust worden gemaakt van het feit dat zonder duurzaamheid het land, de streek of de plaats verslechterd en misschien wel verloren gaat. Als de reisbranche een van de grootste wil blijven en niet achter de feiten aan wil lopen zal er moeten worden ingesprongen. De duurzaamheid moet worden aangepakt en de vraag naar groene vakanties moet worden gestimuleerd.

 

Zo zijn er bij het boeken van reizen, bij gespecialiseerde organisaties, verschillende projecten om ontwikkelingslanden te bezoeken en steun te geven. Met hulp van buitenaf kan de plaatselijke bevolking de toerist welkom heten in hun dorp. Daar komt de hulp van de reisbranche om de hoek kijken. Zonder de aangeboden reizen en vluchten naar die ontwikkelingslanden zouden (groene) projecten niet mogelijk zijn. De rol van de reisbranche is zeker geen onbelangrijke op het gebied van duurzaam toerisme.

 

 

Voor- en nadelen van duurzaam toerisme

Er zijn talloze voordelen te noemen van duurzaam toerisme. Duurzaam toerisme heeft voordelen voor natuurlijk het milieu, de vakantielanden, de bevolking in die landen, de reisorganisaties en ook de Nederlandse maatschappij.

 

Milieu
Duurzaam toerisme heeft als grote voordeel dat het milieu minder wordt belast, zo kunnen generaties na ons ook nog van de natuur genieten en gebruikmaken van de natuurlijke hulpbronnen.

 

Vakantielanden
Duurzaam toerisme biedt ook voordeel aan de vakantielanden. Veel landen baseren een deel van de inkomsten op het toerisme. De reisbranche is dan ook erg belangrijk voor deze landen. Als (een deel van) de reisbranche de reizen op een groene manier aanbiedt zullen de inkomens uit toerisme, die nu veelal de natuur schaden, dan de natuur op een positieve manier benutten. Dit is gunstig voor het landschap en de plaatselijke bevolking in dat vakantieland.

 

Bevolking
Toerisme is een grote inkomstenbron voor een vakantieland, helaas is dit niet altijd positief voor de bevolking die woont in dat land. Deze halen hun opbrengsten vaak uit de natuur, landbouw en veeteelt. Massatoerisme maakt dit niet meer mogelijk. Duurzaam toerisme daarintegen zorgt ervoor dat de plaatselijke bevolking nieuwe kansen krijgt. Ze krijgen banen als plaatselijke host of kunnen samen met de toerist ontwikkelingsprojecten opzetten. Soms geeft dit zelfs mogelijkheden tot studeren of een vaste baan. Veel volken vinden het ook interressant kennis te maken met de 'westerse toerist.' De duurzame toerist maakt intensief kennis met de tradities en gebruiken van de lokale mensen bij kleinschalig duurzaam toerisme.

 

Reisorganisaties
Een voordeel komt ook voort uit het feit dat reisorganisaties de kans krijgen zich te onderscheiden van de concurrent. Door duurzame reizen aan te bieden zijn zij anders dan de 'gewone' reisorganisatie. Groen is in de tegenwoordige maatschappij een steeds terugkomend fenomeen. Hierdoor zal de concurrentie, na het zien van de waarschijnlijk stijgende vraag naar groene reizen, ook duurzame reizen gaan aanbieden. Voordeel is dan dat de duurzaamheid van het gehele toeristische aanbod stijgt. Doordat het begrip duurzaamheid steeds belangrijker wordt zal ook het 'maatschappelijk verantwoord ondernemen' een impuls krijgen. Bij duurzaamheid is de dienst groen, en bij MVO is ook het bedrijf zelf groen. MVO is een logische stap voor een bedrijf dat succesvol wil worden in de wereld van het groene reizen.

 

Nederlandse maatschappij
Voor de Nederlandse maatschappij komen er ook voordelen uit het duurzaam toerisme. Duurzaamheid wordt meer onder de aandacht gebracht doordat nu ook reisorganisaties zich hiermee bezig houden. Nederlanders houden van op vakantie gaan, in 2009 ging 81,3 % van de bevolking op vakantie. Dus wat is een betere manier om duurzaamheid te stimuleren dan groene reizen aan te bieden? Daarbij wordt het reisaanbod steeds groter, de Nederlandse vakantieganger krijgt steeds meer keuzes en mogelijkheden als het gaat om het aanbod van reizen. Door de grotere vraag naar duurzaamheid die dan ontstaat zal het maatschappelijk verantwoord ondernemen een impuls krijgen.

 

Helaas zitten er ook nadelen aan het duurzaam toerisme, deze zijn vooral te zien bij de plaatselijke bevolking in de landen waar toerisme een grote rol speelt. Duurzaam toerisme brengt de toeristen vaak naar plaatsen die nog uniek zijn, die niet homogeen zijn met het westen. Door de vele bezoeken van de toeristen raken die unieke volken en bestemmingen ook verwesterd. Een van de grootste nadelen is dan ook dat er door de bezoeken van toeristen naar unieke plaatsen homogenitiet ontstaat. Duurzaam toerisme wil vaak juist unieke elementen zien van een land en zo kan er als gevolg 'staged authenticity' ontstaan. Tradities worden in ere gehouden alleen voor de toeristen, dit fenomeen noemt men dan 'staged authenticity.'

 

Ook kan duurzaam toerisme nadelig zijn voor de grote hotels aan bijvoorbeeld badplaatsen. Duurzaam toerisme richt zich juist niet hier op maar op kleinschalige reizen die in het teken staan van groen. Dit kan het gevolg hebben dat in de toekomst de hotels te weinig inkomen krijgen en deze komen dan leeg te staan. Dit effect is natuurlijk niet positief, leegstaande gebouwen hebben geen functie. Bovendien hebben werknemers, ook veel plaatselijke mensen in dienst, deze mensen kunnen hun baan dan niet behouden.

 

In de toekomst kan duurzaam toerisme het effect hebben dat de unieke plekken en kleinschalige projecten te populair worden. Die groene projecten kunnen geen massatoerisme aan en als groen de trend wordt, bestaat er een kans dat dit gebeurt. Het massatoerisme kan grote druk op bijvoorbeeld de locals leggen en zij worden door de toeristen uit hun natuurlijke leefomgeving verjaagd.

 

'Beleving' en 'duurzaamheid' gaat dat samen?

Klinkt het woord duurzaamheid je saai in de oren? Bij sommige mensen bestaat de verwarring dat de beleving van een vakantie, rondreis, excursie, culturele activiteit, etc. minder groot is als er duurzaamheid bij komt kijken. Hier is echter helemaal geen sprake van, in tegendeel zelfs! Duurzaamheid en beleving gaan tegenwoordig juist erg goed samen. Duurzaamheid is hedendaags in de toeristisch recreatieve wereld van cruciaal belang, waardoor er eigenlijk al nieuwe vormen van beleving mogelijk worden gemaakt binnen een (rond)reis.

 

‘Duurzaamheid’ is voor de meeste toeristen iets nieuws. Velen zien hun vakantie niet samengaan met duurzaamheid of als ecologisch verantwoord. Dit is waarom duurzaamheid een nieuwe dimensie kan geven aan ‘beleving’. Mensen die een duurzame of rondreis boeken zijn én duurzaam bezig én maken tijdens zo’n rondreis excursies die zij bij een andere rondreis (in dat zelfde land) niet zouden doen. Denk bijvoorbeeld aan het bezoeken van koffie- of theeplantages. Toeristen beleven iets nieuws, maar zijn tegelijk ook duurzaam verantwoord bezig. De toerist kan tijdens zo’n excursie bijvoorbeeld mee helpen met het oogsten van koffiebonen en maken met eigen ogen mee hoe de beroemde koffie wordt gemaakt, van plantage tot warme drank.

 

Zo bestaat er tegenwoordig ook het ‘community based tourism’. Dit is een nieuwe vorm van toerisme, gebaseerd op duurzaamheid en op de samenleving waar de toerist zich op dat moment bevindt. De toerist verplaatst zich compleet in de mensen van die samenleving en leeft, woont en eet het zelfde als de lokale mensen. Een hele beleving op zich.

 

De hier boven genoemde voorbeelden zijn niet dicht bij huis te vinden, maar ook in Europa kan een connectie gemaakt worden tussen ‘beleving’ en ‘duurzaamheid’. Zo lang de toerist iets ‘vernieuwends’ en bijzonders meemaakt en dat ook nog ten goede komt aan de 3 P’s (people, planet, profit), is deze connectie gemaakt. Hier komt bij dat duurzaamheid vaak al een beleving op zich is. Bij Mr. Green Holidays ben je hierbij ongetwijfeld aan het juiste adres!      

 

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, wat is het?

Definitie: 'Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, ofwel MVO,  is de ondernemingsstrategie waarbij aandacht voor people, planet en profit in evenwicht is.'

 

Bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen willen een balans vinden tussen people, planet en profit. Vaak heeft dit positieve gevolgen voor het bedrijf dat deze manier van ondernemen volgt. Het is gericht op winst, maar niet als people en planet er onder lijden. Het gaat er bij MVO om wat het bedrijf teruggeeft aan de maatschappij en hoe de onderneming rekening houdt met de activiteiten ten aanzien van het milieu en het sociale aspect. De nederlandse overheid heeft voor bedrijven in het buitenland de oeso-richtlijnen opgesteld. Deze geven aan wat de overheid verwacht van die bedrijven ten aanzien van maatschappelijk kwesties.


 

Het belangrijkste verschil tussen duurzaamheid en MVO is dat duurzaamheid vooral iets zegt over die dienst en maatschappelijk verantwoord ondernemen ook iets zegt over het bedrijf, de bedrijfsvoering. Een reisorganisatie kan de groenste reizen van alle concurrentie aanbieden, maar als diezelfde onderneming niet MVO is, is deze toch niet goed bezig met duurzaamheid en het milieu. Een voorbeeld maakt het verschil helder: Reisorganisatie X biedt een fietsvakantie door Nederland aan, volledig groen en goed voor het milieu. De folders worden alleen niet gedrukt op gerecycled papier en aan afvalscheiding wordt niet gedaan binnen het bedrijf. Deze reisorganisatie is dan wel duurzaam maar niet MVO!

 

Een reisorganisatie die duurzaamheid stimuleert en ook maatschappelijk verantwoord onderneemt is Mr. Green Holidays! Mr. Green is duurzaam en MVO omdat als u met ons op reis gaat u standaard vliegt met greenseat. Deze zorgen voor een kleine bijdrage aan duurzame projecten over de hele wereld.
We werken met eigen reisleiders die volledig bekend zijn met het gebied en houden zo veel mogelijk contact met plaatselijke ondernemers. Tevens worden duurzame projecten en natuurparken bezocht. Er zal worden rondgereden in bussen die zuinig rijden en gebivakkeerd in tenten van duurzaam materiaal. Daarbij zal er tijdens de reis rekening worden gehouden met afvalscheiding, want ook recyclen kan tijdens de vakantie.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat hoog in het vaandel bij Mr. Green Holidays. Recycling is de standaard en vol trots hebben we kort geleden de eerste zonne-panelen neergelegd op het dak. We proberen zo bewust mogelijk bezig te zijn met ons werk en proberen een goed, groen, voorbeeld te zijn voor andere reisorganisaties. Meer hierover is te vinden bij 'over de organisatie.'

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb